Acne

Acne is een bekend huidprobleem dat vaak voorkomt. De aandoening ontstaat meestal in de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is bij niemand hetzelfde. Zo krijgt de één een paar puistjes op het voorhoofd, terwijl een ander te maken heeft met een heftige huidaandoening met zwaardere ontstekingen over het hele bovenlichaam. Op deze pagina leggen we uit wat acne is, hoe het ontstaat en wat we eraan kunnen doen.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking aan de talgklieren. Talgklieren bevinden zich overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Een talgklier mondt uit in een haarzakje. Om de haar soepel te houden maakt de talgklier talg aan. Talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak en wanneer de uitgang van een haarzakje verstopt raakt ontstaat acne. Acne komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden, zoals het gelaat, de borst, het bovenste deel van de rug en de schouders.

Wat is de oorzaak van acne?

Acne ontstaat wanneer de talgklier teveel talg produceert. Een verhoogde talgproductie ontstaat vaak in de puberteit onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen. Daarnaast ontstaat er een ophoping van dode huidcellen rondom de uitgang van het haarzakje. Hierdoor verstopt de talgklier en ontstaat er een talgprop. In de huid is de bacterie Propioni Acnes aanwezig, die zich vermeerdert in de talgprop en zorgt voor een ontsteking.

De belangrijkste oorzaken van acne zijn dus een verhoogde productie van hormonen, een verhoogde talgproductie, een verdikking van de hoornlaag en de aanwezigheid van de bacterie Propioni Acnes. Bij de ontstaanswijze van acne kunnen erfelijkheid en stress een rol spelen. Ook wijzen steeds meer onderzoeken uit dat voeding met een hoge glycemische index (snelle suikers) en zuivelproducten de aandoening negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen geneesmiddelen, vette afsluitende cosmetica en omgevingsfactoren invloed hebben op acne.

Hoe ontstaat acne?

Hierboven staan de oorzaken beschreven, maar hoe ontstaat acne nu eigenlijk? Dode huidcellen sluiten de uitgang van het haarzakje af, waardoor de talg niet meer naar de huid toe kan. Talg en dode huidcellen hopen zich op. Hierdoor ontstaat een wit bultje onder de huid, de ‘whitehead’ of ‘gesloten comedo’. Vaak ontstaan er meerdere whiteheads bij elkaar. Deze zijn voelbaar als bobbeltjes in de huid en zijn goed zichtbaar wanneer de huid strak getrokken wordt.

Wanneer de uitgang van het haarzakje verwijdt ontstaat de ‘black head’ of ‘open comedo’. Een blackhead ziet eruit als een zwart puntje in de huid. De donkere kleur van de comedo ontstaat door het pigment in de verhoornde huid. Doordat de talgklier wel talg blijft produceren, wordt de comedo steeds groter. Wanneer de ophoping te groot is, zal de follikelwand scheuren en komt de verhoornde huid en het talg in de huid terecht, waardoor een ontsteking ontstaat. De in de talgklier aanwezige bacterie Propioni Acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid en zwelling ontstaat. De ontsteking zal als een ‘pustel’ (puist) of ‘papel’ (onderhuidse puist) zichtbaar zijn.

Vormen van acne

  • Acne vulgaris: is de meest voorkomende vorm van acne en komt bij 85% van de jongeren in een bepaalde mate voor. Bij deze vorm van acne komen alle typische kenmerken van acne voor (comedonen, pustels en papels), maar in een milde vorm.
  • Acne conglobata: is een ernstige vorm van acne met zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Bij deze aandoening zijn dikke rode en pijnlijke bobbels (‘infiltraten’) aanwezig. Acne conglobata is meestal op de rug gelokaliseerd en komt vooral bij jonge mannen voor.
  • Acne tarda: is eigenlijk hetzelfde als acne vulgaris. Deze benaming wordt gebruikt als acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne tarda komt vaak voor bij vrouwen en uit zich vooral rondom de mond en op het kaakgebied.
  • Acne ectopica of inversa (hidradenitis suppurativa): is een vorm van acne die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de liezen en de oksels. Er zijn vaak comedonen en grote onderhuidse ontstekingen aanwezig. Onderhuids kunnen de ontstekingen samenvloeien. Deze aandoening is vaak erg pijnlijk.

Behandeling van acne

Bij DermaClusive behandelen we niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van acne. Zo krijgen we de aandoening beter en sneller onder controle en worden huidschade en littekens zoveel mogelijk voorkomen. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de huid en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Vragen en wensen zijn altijd bespreekbaar en worden meegenomen in het plan. Een behandelplan bestaat uit een behandeling bij ons in de kliniek gecombineerd met producten om thuis de huid goed te verzorgen. Daarnaast worden voedingsadviezen gegeven om de huid ook van binnenuit te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Bij DermaClusive beschikken we over de nieuwste behandelmogelijkheden tegen acne. Naast het behandelen zullen we voorlichting en persoonlijke adviezen geven om de acne zelf thuis onder controle te houden.

Wil je jouw acne aanpakken? Vraag dan een gratis huidadvies aan om je acne thuis te behandelen of maak dan nu een afspraak voor een acnebehandeling bij ons in de kliniek  Deze afspraak bestaat uit zowel een uitgebreide intake inclusief foto’s met onze medische huidanalyse apparatuur, als een reinigende behandeling en tips + adviezen voor thuis.