Huidveroudering

Als je ouder wordt, veroudert je huid ook. Dit is een geleidelijk proces dat begint rond je 25e levensjaar. In de loop van de jaren zullen de kenmerken van huidveroudering steeds merkbaarder worden. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het huidverouderingsproces. Genetische aanleg en afkomst kunnen een rol spelen, maar ook bepaalde levensstijlen, waaronder roken en overmatige blootstelling aan zonlicht, hebben invloed op de veroudering van de huid. Op deze pagina vertellen we meer over de oorzaken en gevolgen van huidveroudering en leggen we uit hoe wij kunnen helpen bij dit proces.

Oorzaken huidveroudering

Bij een verouderende huid zien we vooral dat er rimpels en lijntjes verschijnen. De huid wordt droger, dunner, slapper en grover van structuur. Vaak ontstaan er ook kleurverschillen, gesprongen adertjes en pigmentvlekken. Maar wat is hier de oorzaak van? Naarmate iemand ouder wordt, nemen de celproductie en de snelheid van de celdeling van de huid af. De bovenste huidlagen worden hierdoor dunner en ook de huidlagen eronder veranderen door vermindering van bloedvaten, bindweefsel en talgklieren. Er is een afname van collageen en elastine, waardoor de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Ook het onderhuids vetweefsel wordt dunner, met als gevolg een dunnere en minder veerkrachtige huid. Daarnaast vermindert de talgproductie, waardoor de huid droger wordt. Pigmentcellen nemen af en worden onregelmatiger verdeeld in de huid, wat pigmentvlekken veroorzaakt.

Advies DermaClusive om huidveroudering tegen te gaan

Huidveroudering is een natuurlijk proces en kan helaas niet stopgezet worden. Bij DermaClusive kunnen we echter wel diverse behandelingen en adviezen aanbieden om het huidverouderingsproces zoveel mogelijk af te remmen. De volgende adviezen zouden kunnen helpen:

Producten

Bij DermaClusive kunnen we advies geven over medische huidverzorgingsproducten. Deze producten zijn anders dan de welbekende anti-agingproducten die bij de drogist verkocht worden. De medische verzorging die wij gebruiken, werkt dieper in de cellen om de huid te verzorgen, te herstellen en te onderhouden. We kunnen optimale huidgezondheid creëren door meerdere lagen retinol, anti-oxidanten, peptiden en vitamines aan te brengen, waarmee we de huid verbeteren en het herstellende vermogen van de huid optimaliseren.

Zonbescherming

De zon speelt een grote rol in het huidverouderingsproces. Rimpels kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door uv-straling. De uv-stralen breken de elastinevezels, die zorgen voor een soepelheid en veerkrachtigheid, af. Een jonge huid is in staat vervolgens weer elastine aan te maken en aan te vullen, maar tijdens het ouder worden vermindert dit aanmaakproces. Wanneer de zon meer elastine afbreekt dan de huid kan aanmaken, zal de huid verslappen en ontstaan er rimpels. Ook kan de zon zorgen voor pigmentverschuivingen. Uv-stralen beschadigen het DNA in de pigmentcellen, waardoor afwijkingen in de pigmentatie van de huid ontstaan. Dit is zichtbaar aan de huid in de vorm van pigmentvlekken, zoals ouderdomsvlekken en melasma (zwangerschapsmasker). Naast uv-stralen zorgen ook HEV (High Invisible Light) en IR (infrarood) voor huidbeschadigingen op de lange termijn. Deze stralen zijn aanwezig in het zichtbare licht en dringen dieper in de huid door dan uv-stralen. Bij DermaClusive hebben we unieke zonbeschermingsproducten, die naast uv-A en uv-B ook bescherming bieden tegen HEV en IR licht.

Gezonde leefstijl

Een gezonde levensstijl draagt positief bij aan de conditie van de huid, terwijl slechte leefgewoonten het verouderingsproces kunnen versnellen. Roken is een zeer belangrijke, negatieve factor bij huidveroudering. Door roken worden elastine en collageen afgebroken en door bepaalde stoffen in sigaretten ontstaan er vrije radicalen in de huid. Ook zorgt roken voor een verminderde doorbloeding in de huid en maakt het de huid dikker, valer en doffer. Gezonde voeding is ook belangrijk om de huid zo lang mogelijk jong te houden. Drink voldoende water, om te hydrateren en om afvalstoffen af te voeren. Pas daarnaast op met suikers. Suikers maken de huid ouder, doordat ze verbindingen aangaan met bepaalde stoffen die schadelijk zijn voor elastine en collageen. Tenslotte is het is belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen en te ontspannen. Door chronische stress wordt de huid sneller ouder, doordat er meer vrije radicalen worden aangemaakt.

Behandeling huidveroudering

Bij DermaClusive bieden wij diverse behandelingen om de zichtbare gevolgen van huidveroudering te verminderen:

Onze specialisten geven je ook graag advies over huidverbetering met de producten van SkinCeuticals of ZO Skin Health van dr. Zein Obagi. Deze producten helpen de huid gezond te maken en geven de huid een jeugdigere uitstraling. Deze producten dragen bij aan een gezonde en stralende huid en versterken het behandeleffect aanzienlijk.