Pigmentvlekken

Pigmentvlekken komen voor in allerlei vormen en maten en veel mensen hebben er last van. Sommigen hebben slechts een enkel vlekje, anderen hebben meerdere, grotere plekken. Wat zijn deze vlekken precies? En hoe ontstaan ze eigenlijk? Dat leggen we uit op deze pagina. Ook vertellen we hieronder wat we bij DermaClusive aan pigmentvlekken kunnen doen.

Wat zijn pigmentvlekken?

De huidskleur van een persoon wordt voor een groot gedeelte bepaald door de hoeveelheid pigment(cellen) in de huid. Bij een toename van het pigment op één plek ontstaat er een donkere verkleuring in de huid, die ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd. Deze kleurverandering kan variëren van lichtbruin tot zwart. Pigment kan door verschillende oorzaken anders dan normaal in de huid verdeeld zijn, bijvoorbeeld door (overmatige) blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging. Ook kan de aanleg voor pigmentvlekken aangeboren zijn.

Pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de bovenste en diepere huidlagen. Zit het overmatige pigment in de bovenste huidlagen, de opperhuid, dan zijn ze vaak bruin tot zwart gekleurd. Is het pigment in de diepere huidlagen gelokaliseerd, dan wordt het dermaal pigment genoemd. Dermaal pigment geeft vaak een meer grijzige, blauwe verkleuring van de huid. Het type pigment en de diepte van het pigment zijn belangrijk voor de behandelkeuze.

Soorten pigmentvlekken:

  • Ouderdomsvlekken: deze vlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan de zon en komen vooral voor op plaatsen die het meest worden blootgesteld aan zonlicht, zoals: het gelaat, decolleté, de handen en de benen.
  • Zwangerschapsmasker/melasma: deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak en ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling tijdens de zwangerschap of door pilgebruik. Deze vlekkerige, bruine verkleuring ontstaat meestal in het gezicht en met name het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Dit soort pigment behandelen wij met speciale medische producten van ZO Skin Health. Lees hier meer over melasma.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door wondjes, acne, eczeem of een allergische reactie. Ook verkeerde huidverzorgingsproducten of een combinatie van zon en parfum kunnen leiden tot pigmentvlekken.
  • Sproeten: sproetjes zijn gepigmenteerde, kleine vlekjes. Ze kunnen variëren van licht bruin tot donker bruin en ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde huid, met name in het gezicht, op de bovenkant van de armen en op het bovenlichaam. Lees hier meer over sproeten.
  • Café-au-lait: een café-au-laitvlek is een koffiekleurige vlek, vandaar de naam. Deze pigmentvlek ziet eruit als een ovale, egaal licht- tot donkerbruin gekleurde vlek. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Advies DermaClusive

Een grote veroorzaker van pigmentvlekken is uv-straling. Om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk om voorzichtig met de zon om te gaan. Het is bijvoorbeeld verstandig om met een goed zonbeschermingsproduct te beschermen. Dit is vooral belangrijk tijdens o.a. zwangerschap, wanneer de huid beschadigd is en bij mensen die al gevoelig zijn om pigmentvlekken te ontwikkelen. Ook voor mensen met een donkere huid, die wellicht niet zo snel verbranden maar wel gevoelig zijn voor hyperpigmentatie, is het belangrijk om te huid te beschermen tegen de zon.

Behandeling pigmentvlekken

Bij DermaClusive zijn wij zeer gespecialiseerd in de behandeling van pigmentvlekken. We bieden meerdere behandelmethoden aan, waarmee we alle soorten hyperpigmentatie kunnen behandelen. Zo kunnen we het pigment mooi aanpakken met de medische producten van ZO Skin Health, hebben we een pigment IPL apparaat in de praktijk (coming soon), bieden we diepere peelings, en camouflagetherapie met producten van Pür make up aan. Voor we starten met de behandeling, wordt altijd een intake gepland. Tijdens dit gesprek wordt onder andere de huid bekeken en het pigment onderzocht. Na het onderzoek zal de huidtherapeut/arts een behandelplan voor je opstellen en je advies geven. De keuze van de behandelmethode is afhankelijk van de kleur en de diepte van het pigment, de locatie, je huidskleur, de ontstaanswijze en je zongedrag. Er kan gekozen worden voor (een combinatie van) de volgende behandelingen: