Grove poriën

Bij DermaClusive krijgen we vaak de vraag of we iets aan grove poriën kunnen doen. Veel mensen hebben last van grove poriën en vinden dat vervelend. Ze willen graag een gladde, fijne en egale huid. Helaas zijn grove poriën nooit helemaal weg te halen, maar er zijn wel een aantal behandelmethoden waarmee we de huid gladder kunnen krijgen. Op deze pagina leggen we uit wat grove poriën zijn en wat we eraan kunnen doen.

Wat zijn grove poriën?

Poriën zijn de openingen van onze talg- en zweetkliertjes in de huid. Via deze openingen worden talg en zweet uit de huid naar de oppervlakte gebracht. Poriën zitten over het hele lichaam en zijn vaak nauwelijks zichtbaar. Grove poriën zijn echter wat opvallender dan normaal. Ze komen vaak voor op de neus, de wangen en het voorhoofd, omdat de talgklieren hier wat groter zijn.

Oorzaak van grove poriën

Door verschillende oorzaken kunnen poriën groter en grover worden:

 • Verstopte poriën
  Wanneer de uitgang van de talgklier wordt geblokkeerd (bijvoorbeeld door een ophoping van dode huidcellen), ontstaat er een verstopte porie of mee-eter. Als een verstopte porie of mee-eter groter wordt, rekt de poriewand mee en wordt deze groter en zichtbaarder. Wanneer dit bij meerdere poriën in hetzelfde gebied gebeurt, worden de grove poriën zichtbaar.
 • Vette huid
  Bij een verhoogde talgproductie is de huid vetter. De talgproductie werkt te snel, waardoor er kans is op verstopte poriën en acne. Een vette huid kan erfelijk bepaald zijn.
 • Verkeerde cosmetica
  Door te vette crèmes te gebruiken, afsluitende make-up op het gezicht te smeren of door de huid niet goed te reinigen, kunnen poriën verstopt raken.
 • Huidveroudering
  Door verlies van elasticiteit in de huid, wordt de huid slapper. De poriewandjes worden dan ook slapper, gaan meer zakken en kunnen niet meer goed sluiten, waardoor ze er grover uitzien.

Advies DermaClusive

Bij langdurige aanwezigheid van bovenstaande factoren en wanneer de poriën vergroot zijn, is het niet gemakkelijk deze weer te verkleinen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat poriën grof worden. Een goede reiniging is hierbij van belang. De specialisten van DermaClusive adviseren je graag over het voorkomen van grove poriën en helpen je de juiste verzorgingsproducten voor jouw huid te vinden.

Grove poriën behandelen

Wanneer er eenmaal grove poriën aanwezig zijn, is het helaas niet mogelijk deze weer helemaal te laten verdwijnen. Dit komt door alle veranderingen in de huid in de puberteit en door huidveroudering of zonneschade. Wel is het mogelijk om met de juiste behandeling en huidverzorgingsproducten de poriën en de huidstructuur te verfijnen, zodat de grove poriën minder zichtbaar zijn. Hiermee kan tevens worden voorkomen dat de huidstructuur en de poriën nog grover worden. Bij DermaClusive bieden we verschillende behandelingen aan om de huidstructuur te verfijnen, namelijk:

Reinigende behandeling

De eerste en belangrijkste stap bij de behandeling van grove poriën, is de reiniging. De huid moet goed worden schoongemaakt en de verstopte poriën en mee-eters worden verwijderd, om zo verergering te voorkomen. Hiervoor worden speciale medische huidverzorgingsproducten voor thuis en daarnaast reinigende behandelingen bij DermaClusive geadviseerd. Tijdens een diepte reinigingsbehandeling verwijderen we alle onzuiverheden en maken de poriën schoon. We gebruiken hierbij producten en peelings met zuren, zoals salicylzuur of glycolzuur, om de talgproductie te reduceren en dode huidcellen te verwijderen. Het zuur dringt door tot in de talgklier en remt de productie van talg. Na een dieptereiniging kunnen de schone poriën weer sluiten. Als de huid erg vet is en de talgproductie verhoogd is, is het advies om deze behandeling regelmatig te herhalen. Daarnaast adviseren wij om thuis producten te gebruiken die een diepgaande werking hebben op de talgproductie. Op de volgende pagina’s kun je meer lezen over deze reinigende behandeling en over de verschillende soorten peelingen, zoals de chemische peelingen en de ZO peelingen.

Laserbehandeling grove poriën (coming soon)

Bij DermaClusive kunnen we grove poriën heel succesvol behandelen door een laserbehandeling in zetten. Hiermee verstevigen we de huidstructuur door het stimuleren van het aanmaken van collageen en elastine in de diepere huidlagen. De laserbehandeling herstelt schade in het bindweefsel, waardoor de huid gladder, egaler en sterker wordt en grove poriën worden verfijnd.

Medische Microneedling

Met microneedling kunnen we grove poriën verfijnen door minuscule verticale kanaaltjes in de huid te maken. De kleine gaatjes activeren het natuurlijke herstelproces. Door het bindweefsel te prikkelen, komen actieve groei en helende factoren op gang, die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Dit zal ervoor zorgen dat de huid dikker, steviger en gladder wordt.

Hydrodermabrasie

Een grove huid kan ook behandeld worden met hydrodermabrasie. Bij DermaClusive werken we met een medisch hydrodermabrasie-apparaat dat zeer krachtig is: de Hydrafacial. Dit medische apparaat werkt intensiever en dieper dan andere microdermabrasie-apparatuur en levert mooie resultaten op het gebied van huidverbetering.