Acne Littekens

Acnelittekens

Na een periode van acne, kan er rest-acne achterblijven door de ontstekingsreactie in de huid. Dan is de acne eindelijk verdwenen, maar zijn er alsnog rode vlekjes en littekens zichtbaar. Op deze pagina leggen we uit wat rest-acne precies is en wat de huidtherapeuten van Clinic of Skin eraan kunnen doen.

Oorzaak acnelittekens

Na beschadiging van de huid is er altijd kans op littekenweefsel. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Ook het zelf knijpen en krabben aan de ontstekingen en de huid kan littekens geven. De mate van littekenweefsel is afhankelijk van de ernst van de acne en van de genezing van de huid (de ene huid is gevoeliger voor littekenvorming dan de ander). Hoe langer de acne zich in de huid bevindt of onjuist behandeld wordt, hoe groter de kans is op weefselbeschadiging. Daarom is het belangrijk om acne zo snel mogelijk te behandelen.

Vormen van rest-acne

Rest-acne kan uit meerdere vormen bestaan en op verschillende manier behandeld worden:

 • Rode of paarse vlekjes
  Op de plaatsen waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen nog lange tijd rode of paarse vlekjes aanwezig zijn. Als de acne onder controle is, zullen die heel langzaam weg trekken. Dit kan echter heel lang duren. Een behandeling met de laser tegen roodheid kan dit proces versnellen.
 • Bruine vlekjes
  Op de plekken waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen bruine vlekjes ontstaan. Dit kan gebeuren als de huid niet goed voor de zon is beschermd. Ook komt dit vaak voor bij acne bij een donkere huid. Bruine vlekjes kunnen met een pigmentbehandeling weer de eigen huidskleur terugkrijgen.
 • Grove poriën
  Wanneer de ontstekingen verdwenen zijn, kunnen er nog wat verstopte poriën, comedonen en grove poriën zichtbaar zijn. Deze laatste restjes van acne kunnen dan met een acnebehandeling verwijderd worden.
 • Verheven littekens
  In plaats van diepe littekens, kunnen er ook littekens op de huid komen te liggen. Dit gebeurt wanneer het lichaam teveel littekenweefsel aanmaakt.
 • Diepe littekens (putjes)
  Na een grote ontstekingsreactie in de huid ontstaan er vaak acnelittekens die diep in de huid liggen. Met verschillende behandelingen kan de huid gladder en egaler gemaakt worden, zodat deze littekens minder zichtbaar zijn. De diepe littekens kunnen we in drie groepen verdelen, deze worden hieronder beschreven.

De diepe littekens na acne onderscheiden we in drie verschillende soorten:

 • Ice pick litteken: smalle diepe littekens die eindigen in een punt, alsof er een ijspriem in is gestoken.
 • Boxscar litteken: ronde tot ovale putjes met een scherpe verticale rand. Deze littekentjes eindigen niet in een punt en kunnen diep en oppervlakkig voorkomen.
 • Rolling litteken: wat grotere littekens, die een rollend of golvend aspect aan de huid geven.

Behandeling rest-acne en acnelittekens

De specialisten van DermaClusive hebben verschillende behandelmethoden en technieken om rest-acne en acnelittekens te behandelen. Tijdens de eerste afspraak worden de huid en de littekentjes bekeken. Hierna wordt een behandelplan opgesteld met een persoonlijk advies voor de beste behandeling. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de soort littekens, de diepte van de littekens en het huidtype.

Acnelitteken behandelingen;

Bij DermaClusive starten we met een kuur van Dermapen4 behandelingen, afhankelijk van de ernst wordt subcisie of injectables toegepast.